Ransomware

4 tips ter voorkoming van Ransomware

De nachtmerrie van elke ondernemer: van het ene op het andere moment ligt de gehele bedrijfsvoering plat door ransomware, ook wel bekend als gijzelsoftware. Systemen worden geïnfecteerd en bestanden versleuteld. Vaak is de schade enorm en ligt het volledige bedrijfsproces stil.

Gelukkig zijn er maatregelen waarmee u het risico zo klein mogelijk houdt:

1. Maak dagelijks of vaker als de werkzaamheden dit vereisen een back-up. Koppel de harde schijf waarnaar u de gegevens uploadt altijd weer los van de computer. Als deze verbonden blijft met de computer, kan deze ook gegijzeld worden.

2. Voer altijd beschikbare software-updates uit. Softwareleveranciers verbeteren met regelmaat hun software zodat er zo min mogelijk kwetsbaarheden in de software zitten.

3. Maak altijd gebruik van antivirusprogramma’s. Deze herkennen verschillende soorten ransomware en houden deze tegen. Ook voor antivirusprogramma’s zijn regelmatig updates beschikbaar, zodat de laatst nieuwe ransomware ook wordt herkend en tegengehouden.

4. En natuurlijk een inkoppertje: klik nooit op de bijlagen in mails waarbij u ook maar de minste twijfel hebt.

Digital trustcenter

Om de cyberweerbaarheid van ondernemers te vergroten heeft het Digital Trust Centre 5 basisprincipes opgesteld. Iedere ondernemer kan de Basisprincipes toetsen door de Basisscan Cyberweerbaarheid uit te voeren op De 5 basisprincipes van veilig digitaal ondernemen | Digital Trust Center (Min. van EZK).

 

Digital Trust Center

 

 

Online back-up

Met een online back-up hoeft u zelf geen back-ups van belangrijke bedrijfsgegevens meer te maken. Een online back-up wordt automatisch uitgevoerd. Hiermee heeft u de zekerheid dat u altijd snel weer kunt beschikken over uw bedrijfsgegevens als u bent getroffen door een ransomware-aanval.

Online back-up

Herstel na Ransomware-aanval

Heeft u alle voorzorgsmaatregelen genomen en is uw systeem toch gegijzeld? We helpen u graag met herstel zodat u zo snel mogelijk alle bedrijfsprocessen kunt hervatten.

 

Contact

Cyberweerbaarheidscheck

Wilt u de zekerheid dat alles goed geregeld is en dat u goed bent voorbereid op een aanval? Wij voeren graag een check en de daaruit voortkomende aanbevelingen uit. Zo zijn uw bedrijfsprocessen beschermd tegen ransomware.

 

Cyberweerbaarheidsscan

Bel of mail met één van onze mensen voor meer informatie en vrijblijvende offertes.

PATRICK VAN GAMEREN

Contactpersoon Diensten en Software

Direct bereikbaar: 0348-484910

Mail: patrick@telemos.nl

WAAROM KIEZEN VOOR TELEMOS?

  Jarenlange expertise

  Maatwerk

  Kostenbesparende oplossingen

  Flexibel